Programové prohlášení

Blogosféra

Vít Zvánovec

Echo 24 je vedle Reflexu jedním z mála médií, které si během covidismu zachovalo zdravý rozum. Je proto pro mne ctí, že mohu rozšířit řady bloggerů Echa.

Politická orientace

Jsem (paleo)liberál a libertin. Nejznámějším příkladem paleoliberalismu je Ron Paul, který je v USA označován za libertariána, ačkoliv není ani minarchista, ani ancapista. V ČR lze za paleoliberály považovat Petra Macha nebo Bohumila Doležala. A proč libertin? Během covidismu se ukázalo, že svoboda je sice důležitá, ale lidská důstojnost důležitější.

Protože v ČR neexistuje mainstreamové liberální medium (RespektDeník N jsou progressivistické; D-FENS nebo Stoky Svobodného přístavu nejsou mainstreamové), musí se libertin uchýlit ke konservativcům, kteří jsou mnohem více etablovaní. Ale myslím, že je to užitečnější než progressivistické koketování s novou levicí.

Mé vzory

V ČR působí řada intelektuálů, kteří mne inspirovali. Momentálně asi nejvíce Tomáš Fürst, který, ač mathematik, má neuvěřitelné pochopení pro společenské procesy. Stálicí zůstává Stanislav Komárek, kvalitě jehož textů bych se chtěl přiblížit. Přes všechny výkyvy Jeroným Klimeš, jehož texty vedou k tomu, že máme psychologii brát vážně, protože není jen plácání o ničem. A v politice je to Václav Klaus Sr., který je bohužel často jako Cassandra, kterou nechtěli poslouchat.

blogosféře Echo 24 je mnoho lidí, kterých si vážím: Za všechny Jan Mráz, hlas racionality během covidismu, či Michal Semín, svědomí konservativismu.

O čem bych chtěl psát?

Mým cílem jsou intelektuálně náročné texty, které se do novin nehodí a v časopise je nikdo nečte. Neměly by to být glossy ke dni, nýbrž trvalejší texty k náročnějším a hlubinnějším otázkám. Pro ostatní texty mám prostor na svém blogu Lucerna wikipedie nebo na společné Svobodné kultuře. Věřím, že si mne do své RSS čtečky najdete.