Prostě vás těch dluhů zbavíme! I kdybyste nechtěli

Blogosféra

Jana Tatýrková

A máme tu další Milostivé léto, které se nebude jen tak opakovat. Nebo bude?

Když se vloni krátce před spuštěním Milostivého léta č. 1 Marek Výborný na jedné konferenci dušoval, že je to akce, která se nebude brzy opakovat, nejdříve za 7 x 7 let, nějak jsem mu nevěřila. Možná proto, že prodejci hrnců měli podobný slogan.

A ještě se ani rok s rokem nesešel a vláda nám schválila Milostivé léto č. 2. Uvidíme, co na to řekne Poslanecká sněmovna a Senát. Ovšem už nyní avizují, že daňových exekucí se tato slevová akce bude týkat až od roku 2023. Tedy máme zaděláno na Milostivé léto č. 3.

Dlužníci hýří nadšením, radostně již avizují, že si šetří na úhrady jistin. Jenže když platí další exekuce, není mi úplně jasné, z čeho šetří. A zaplatit jistinu mimo pořadí...prostě zvýhodníme věřitele, který mi dá slevu.

Že je to nevýchovné? Za mě rozhodně! Co to říká všem těm, kteří neplatí za MHD, za odpady, za nájmy, za zdravotní pojištění apod.? Přece že placení nijak nehoří. Vždyť se až tak moc neděje.

Vybraní politici se budou moci prezentovat jako dobráci dlouhodobě a v pravidelných intervalech tu odpouštět příslušenství, tu rušit exekuce, tu zkracovat dobu oddlužení.