„Nová“ vláda?

Blogosféra

Martin Štěpán

Jestliže měl někdo jenom trochu pochyby o nové vládě, tak nyní je již nemá. Nyní má jistotu. Vláda (co se týká omezování občanských práv) svými kroky nenechá nikoho na pochybách, že "pravda a láska" jsou jim ve skutečnosti věci bytostně cizí.

První pochybnost o právu a o nástupu totalitního myšlení zasel beze sporu Vít Rakušan, který se již dříve pozastavoval nad tím jak mohou neočkovaní policisté vymáhat pokuty po neočkovaných občanech. No ano, těžko. Morálka jim to nedovolí. Ale vážený pane Rakušane, jejich morálku nařízením očkování nezměníte, jen znásilníte. Možná by stálo za to ptát se, proč se nechtějí policisté očkovat, stejně jako to po nich nechce ani Jan Švejdar. Jestli to náhodou není proto, že i přes očkování může policista dostat covid, jak to Jan Švejdar právě dokazuje . Policisté navzdory všem vtipům o nich nejsou zase tak hloupí. Když po schůzce s Rakušanem Švejdar rezignuje, tak je naivní myslet si, že očkování policistů s tím nesouvisí.

Nový ministr zdravotnictví MUDr. Válek ohledně povinného očkování, které slíbil zrušit se vyjádřil následovně. "Jsem proti očkování seniorů nad 60 let a zruším ho." Ale až v půlce února. S odůvodněním, že omikron rozhodne. Pokud někdo neví co je omikron, tak je to něco, co v Jižní Africe zabilo asi tak 0, 5 lidí/ 1000 000 obyvatel a ve světě začíná postupně převažovat. Hrozný virus. Co kdyby se do té doby někdo náhodou ještě ze strachu stihl naočkovat, že? Očkování skupin jakými jsou zdravotníci, vojáci a policisté a hasiči nechá MUDr. Válek alibisticky na rozhodnutí představitelů těchto skupin. Já nic, to oni. Lépe by to nevymyslela ani chytrá horákyně. Co na tom, že už i nekonspirační média připouští, že ohrožena je právě skupina 60 a více? Nikoliv pracovníci výše uvedených skupin, z nichž právě poslední 3 vzhledem ke svému zaměstnání by měli být těmi nejzdravějšími a tedy nejméně ohroženými? Možná by pomohlo kdyby v některé z uvedených skupin pracovala Vivien Babišová. Pak by se možná očkovat nemuseli.

Korunu tomu všemu dává aktuální vyjádření Marka Výborného, který sdělí, že bude hledat cestu, jak vymáhat po neočkovaných hrazení lékařské péče v případě hospitalizace na JIP. Jedním dechem však dodává, že to pravděpodobně "neprojde testem ústavnosti". Jestli vám to připomíná jednání bývalého ministra Arenbergera, tak jste na správné stopě. Někdy přemýšlím, jestli jsou schopni politici ještě jednat stylem - je to morální - není to morální. Ale jednání z hlediska morálky už se asi nenosí a jsem asi naivní. A to ani když se jedná o představitele strany, jejíž název KDU-ČSL na jakýsi vztah k morálce má ukazovat. Ale i to je nejspíš minulost. To, že se nepožaduje hrazení léčby rakoviny po kuřácích nebo diabetu po lidi s nadváhou už bylo řečeno mnohokrát, ale p. Výborný to zdá se nevidí. Tedy spíš nechce vidět.

Ale bohužel platí: Máme takovou vládu, jakou jsme si zvolili. Jen mě napadá: Koho zvolíme příště? A bude vůbec nějaké příště?