Novinářské dno?

Blogosféra

Martin Štěpán

V poslední době jsem si přestal dělat iluze o kvalitě novinářů. U velké části z nich (čest výjimkám) je nejdůležitější čtenost a novinářská etika je pro ně slovo z minulého století.

Myslel jsem si tedy, že mě nic již nepřekvapí. Omyl. Zdá se, že je pořád kam klesnout. V časopisu Reflex jsem narazil na článek Vladimíra Mertlíka: Pandemii kovidu střídá pandemie hlouposti

Proti výrazivu pana Mertlíka je i Pavel Novotný se svými vulgaritami něco jako Mirek Dušín. Lecos dokážu zkousnout, pokud článek má aspoň to nepodstatnější. Obsah. Ten jsem zde bohužel nenalezl. Jediná motivace autora je zřejmě pourážet co nejvíc lidí, bez ohledu na to, jaký přínos to čtenáři přinese. Skutečně jsem si musel zkontrolovat, je-li to opravdu článek v časopise Reflex, který (viz Wikipedie) "se profiloval jako nezávislé liberální médium s pestrou paletou vyhraněných autorů a seriózním, ale odvážným přístupem i ke kontroverzním tématům."

Nebudu tady rozebírat všechy hloupé útoky. Jen mě zaráží, že se autor nebojí soudních tahanic se všemi těmi, které zcela nevybíravě v tomto článku uráží. Možná by to měli udělat. Nebo si již tak zvykli na způsob vyjadřování, že se jich to již nedotkne? Nevím. Pokud máte na to žaludek, klikněte na výše uvedený odkaz, Chystáte-li se to číst od začátku do konce, doporučuji si vzít před tím něco dobrého na žaludek. Budete to potřebovat.

Nicméně pro mě osobně to znamená, že díky tomuto článku si již nebudu plést časopis Reflex a Respekt, jejichž podobný název mě často mátl.

Zdá se, že ještě pořád nejsme na dně.