V hlavě Ruth Tachezy

Blogosféra

Richard Nádvorník

Scifi. Odehrává se v hlavě. Účinkují:

  • Ruth Tachezy, vědkyně
  • Ruth Tachezy, věštkyně z věštíren MESES a Sníh

Vědkyně (vráží do dveří): Mám skvělý nápad!

Věštkyně: Safryš, jsem se lekla, Teď mám to černé líčidlo všude.

Vědkyně: Promiň. Víš, co mne napadlo? Udělám studii na omikron, na to, jak je to nebezpečná varianta korony. Že na ní nebude fungovat stávající imunita a tak. Budu slavná.

Věštkyně: A jak to víš, že to tak je?

Vědkyně: Četla jsem to na netu. Musíme zase zavřít školy nebo aspoň nařídit prázdniny. Stejně už děti chodí do školy moc dlouho.

Věštkyně: A máš na to všechno nějaká svoje data?

Vědkyně: Zatím ne. Říkám, že udělám studii. Musíme lidem dokázat, jak je to nebezpečné. Je to moje povinnost vědce! Všechny zachráníme, i když nebudou chtít.

Věštkyně: Proč jim to prostě neřekneš jako já?

Vědkyně: Jak jako ty?

Věštkyně: Normálně. Sednu na Teams s nějakým naivním redaktorem, zavřu oči, předstírám extázi, vydám věštbu a hotovo. Data nepotřebuju.

Vědkyně: To nejde, Tak se vědci nemůžou chovat. My musíme mít všechno podloženo daty.

Věštkyně: Tak opiš něco z internetu. Vyber si data, která se ti hodí, ta, co se nehodí, na ta se nedívej, hoď to na papír a hotovo.

Vědkyně: To taky nejde. Dneska se plagiátorství snadno odhalí. Musím to udělat sama.

Věštkyně: Hm. Když myslíš. Jak to tedy provedeš?

Vědkyně: No, musím mít nějakou hypotézu. Třeba, že omikron má vyšší smrtnost. Pak musím získat data, abych to prokázala. Musím dobře definovat vzorek…

Věštkyně: Jaký vzorek?

Vědkyně: Tomu se tak říká. Je to v zásadě o tom, jak tu studii uděláš. Kolik budeš porovnávat lidí a ty lidi musíš vybrat náhodně. Když chceš zjistit, jestli má omikron větší smrtnost, musíš to prokázat statisticky. Takže současně musíš sledovat, kolik jich umřelo na deltu a tak, jak byli staří, jaké měli jiné choroby. Musíš to mít celé doloženo a bez statistiky to nikdy nejde. Je to většinou dost komplexní.

Věštkyně: Jsem říkala, že to bude hrozná práce. Věštba je lepší. Řeknu třeba: Všichni zemřete na omikron, když vás bude na silvestra víc než padesát v místnosti! A jsem rázem na idnes. A je to hned.

Vědkyně: idnes mne nebere, to je stejně Babišovo. To je propaganda. Udělám studii a pošlu článek do BMJ, třeba to Facebook nezakáže (1,2).

Věštkyně: Ach bóže. A jak dlouho ti to bude trvat?

Vědkyně: No, odhaduji tři roky…

Věštkyně: Tři roky? Jsi blázen? Za tři roky nebude nikdo vědět, co byl omikron!

Vědkyně: Rychleji to nejde. Napřed musím požádat stát o peníze na ten výzkum. To bude chvíli trvat, jestli mi je vůbec dají. Pak to udělám, sepíšu, pošlu a pak to jde do oponentního řízení a to vůbec časově neovlivním.

Věštkyně: Do jakého řízení?

Vědkyně: Oponentního. Když chce vědec něco publikovat v odborném časopise, tak oni ten článek napřed pošlou nějakým jiným vědcům a ti to zkritizují. Hledají v tom chyby a nechají tě je opravit. Pak to teprve otisknou. Je to hrozně důležité, ta oponentura, ale vleče se to.

Věštkyně: Pořád dokola. Na věštby žádná oponentura není. Já můžu bulíkovat novinářům co mne napadne. Jen zrovna mne tedy moc neposlouchají…

Vědkyně: Protože nejsi vědec, jsi žvanil. Prý věštba, pche. Všechno jsou to jen kecy, nemáš to podloženo. Ale když se napíše, že vědec něco říká, lidi tomu víc věří. Myslí si, že vědec ví. A je úplně jedno, že je to kolikrát vědec z jiného oboru.

Věštkyně: Já jsem žvanil? Naše věštírny MESESSníh znají v Čechách všichni! Třeba Vašek Hořejší je z nás nejlepší, ten věští skoro denně, pořád někde jinde! Přivře oči, nakloní hlavu a jak mu nábožně naslouchají. Hlavně veřejnoprávní! A jak deklamuje: "Vidím lockdown veliký, jehož sláva …" Nebo jak chtěl znovuzakládat ten český vývoj vakcíny! Neziskově. Vsadím se, že to chtěl řídit.

Vědkyně: Já vím. On má z minulosti jméno jako vědec, tak mu to všichni žerou. A hlavně je jednou nohou v penzi, má čas věštit. Nemusí pomáhat dětem s online výukou a podobné nesmysly.

Věštkyně: Tak vidíš.

Vědkyně: Jenže tak se to nedá dělat. Vědec nemůže zneužívat svůj status vědce a vydávat nějaké prognózy. To pak už není vědec ale…

Věštkyně: Věštec.

Vědkyně: No, … chtěla jsem říct prognostik. Taková celebrita s aurou odborníka, která nemusí nijak dokazovat, co mele.

Věštkyně: Ale slavná celebrita. Jak dlouho dělal vědu?

Vědkyně: Vašek? Celý život.

Věštkyně: Vidíš, a kdo ho znal? Pár kolegů. A najednou covid a zná ho celé Česko. Stačilo, že se přidal k nám do věštírny. A kdo zná tebe? Nikdo! Než vydáš tu studii, bude dávno po všem. My věštci budeme slavní a vy vědci se jděte zahrabat.

Vědkyně: Já vím… Taky bych někdy stála o uznání.

Věštkyně: Na to máš, holčičko, špatné povolání. Vědci jsou v novinách jen když mají nobelovku. Ale to ty nemáš.

Vědkyně: To ne. A co mám dělat?

Věštkyně: Už jsem ti to říkala. Přidej se k nám. Mně by to taky pomohlo.

Vědkyně: Jak to?

Věštkyně: Brali by mě víc vážně. Věštkyně Ruth nezní tak dobře jako vědkyně Ruth.

Vědkyně: Jsi říkala, že jsi jako věštkyně pořád na idnes?

Věštkyně: To jsem trochu přehnala. Víš, v našem oboru za poslední dva roky strašně narostla konkurence. Dobrou polovinu věšteb udělá jenom ten tvůj kolega z fakulty Flegr. On je fakt dobrej. A jak si k tomu bere toho kocoura! Nebo teď naposled, jak řekl, že má tajnou studii, kterou ale nezveřejní. To jsem šla do kolen. Génius na marketing. Ten by měl prodávat nádobí. Jak má člověk s takovými věštci soupeřit? Ale kdybych vydávala svoje proroctví jako vědkyně, to by byla šance na úspěch. Moc vědců, kteří by pořád nepřekročili tu tenkou linii mezi vědou a věštbou za covidu v médiích není.

Vědkyně: Jako že bych nedělala tu studii?

Věštkyně: Jasně. Na to se vykašli. Obsah dodám hlavně já, ty vybereš z netu, co se nám hodí a dodáš hlavně titul a máme to! Ale musíme to dělat hardcore, pořádně všechny vyděsit! Na nějaké dobré zprávy novináři kašlou. Jako Vašek. Lockdown, děti doma, lockdown, děti doma. Hlavně lidem nevěřit, to je přece princip demokracie ve 21. století.

Vědkyně: Tak dobře. Jen abych to ustála mezi vědci.

Věštkyně: Ty to zvládneš, nemám obavy. Přece držíte pohromadě a Pirka se Šmuclerem, Beranem a Žaloudíkem jste dávno vyštípali. Ti už v mainstreamu nejsou. Měli jim tehdy sebrat ty tituly. Třeba na to ještě dojde. Každopádně, já tě dostanu na idnes a ty mne za to seznámíš s Flégrem. Mám se od něj co učit.