Už se zase říkají vtipy. Ale za hlupáka je někdo jiný ...

Blogosféra

Richard Nádvorník

Když jsem byl mlád, říkávaly se docela dobré politické fóry. A že jich bylo. Typicky v nich byl za hlupáka Rus. Znáte třeba dotazy na rádio Jerevan?

  • „Co bylo dříve, slepice nebo vejce?”
  • „Dříve? Dříve bylo všechno – slepice, vejce, maso, cukr…”

Každopádně, v poslední době se začínají objevovat nové pěkné kousky. Tuhle mi kamarád říkal tenhle (a třikrát se předtím rozhlédl): "Víš jakej sport brzy zakážou? Běh na sto metrů. A víš proč? Jeden bílej vystřelí a osm černejch zdrhá!" No, uvidíme na olympiádě ...

Když ale zaslechnu v poslední době vtip, v němž vystupují Rusové, nějak už tam nehrají tu roli pitomců ...

Je lepší, když ti Rus zavře plyn, nebo když ti ho Němec pustí?

Nebo:

  • Volá Biden Putinovi. Putin do sluchátka: "Nět, nět, nět…, nět, nět! Da."
  • Medveděv nechápavě: „Co chtěl..?“
  • "No ropu, plyn, pšenici, Krym …“
  • „A ta poslední otázka..?“
  • „Jestli prý smí ukončit hovor.“

Když to poslouchám, tak je mi jasné, že evidentně žiju v jiném světě, než třeba pan Rakušan. Ale proč slýchám jenom vtipy s tímto vyzněním? Asi to nebude tím, že bych v tom světě žil sám ... Vypráví mi je v řadě případů lidé, kteří jsou ostře proti ruské agresi, mají firmy, obchodující napříč EU a stejně... Co si z toho mám vzít?

Realita je ale pořád lepší, než jakýkoliv vtip. Například bývalý premiér Špidla (ČSSD) poskytl mému nejoblíbenějšímu plátku, který si kdovíproč říká Britské listy, rozhovor, jehož název zní: Česká společnost trpí tím, že v ní není levice. Tak ten byl opravdu dobrej!

Už jen pro doplnění bych uvedl, že je to vlastně jedno. Evropská unie se evidentně chystá humor zakázat. Půda už se chystá. Viz zpráva It’s not funny anymore., publikovaná v roce 2021. Samozřejmě neoficiálně. A samozřejmě se navrhuje celá řada opatření. Ale čtete-li pečlivě, je tam jistá naděje, že se třeba poučí?

EUreport

A nebo nepoučí...

Mimochodem: Víte co to znamená EU? Eště uvidíte!