Stáhněte klimatickým rebelům gatě a smějte se!

Blogosféra

Vendula Zahumenská

Dnešní akcička rebelů proti vyhynutí s modrožlutou tematikou - blokáda dopravy (už to začíná být krapet nudný stereotyp, chtělo by to nějakou novou a barevnější ideu!) pořádaná kvůli tomu, že jsme prý v té klimatické nouzi a když budeme používat míň plynu, navíc zabijeme dvě mouchy jednou ranou - ještě zatneme Rusákovi tipec a na světě zavládne láska, mír a klid, pobouřila mnohé. Někteří bohužel sáhli k fyzickým útokům.

To považuju za nebezpečné - ne pro rebely, ti jsou mi lhostejní, ale pro ty, kteří jsou jejich počiny trápeni. Já sama naprosto chápu frustraci řidičů, kteří byli šikanovaní touto skupinkou. Dokážu se vcítit do toho, že měli sto chutí někomu zakroutit krkem. Po dvou letech tvrdého týrání lidí mám taky všeho dost a lidí a jejich hloupých názorů obzvlášť.

Když vidím, že tolik lidí vesele naskakuje na další a další mediální blábolení, když vidím, že jen papouškují další a další nesmysly předhozené jim k omílání, když vidím, že zdravý rozum už ani nedýchá, když vidím, že se naše společnost definitivně rozhodla zničit sebe sama, když vidím, že odepisujeme veškerou naději na přežití, je mi smutno a je mi úzko. Přesto že tedy plně rozumím frustraci, obavám a znechucení z toho, že se právě teď zdá, že neexistuje cesta ven z tohoto marasmu, z modrožluté, ze zelené a z covidí hysterie, přesto, že mne doopravdy trápí, jak nespravedlivý svět je, přesto doufám, že lidé nebudou svoje tyrany napadat na ulici. Doufám, že odoláme tomu, k čemu nás tlačí ti nahoře. Doufám, že nebude člověk člověku vlkem.

Sama nevím, jak na to. Jak jsem psala, snést lidi, kteří svojí hloupostí dovedli společnost tam, kde je, to je obtížné. Nicméně není řešením do nepřátel kopat. Není řešením nechat se vyprovokovat. Když jsem viděla video, kde rebelové leží jak lachtani na zemi a ve své svaté snaze zachránit klima předstírají, že je jim násilí cizí, říkala jsem si, že by se lidé mohli zkusit třeba trochu pobavit. Co kdybyste příště sundali těm odvážným bojovníkům třeba kalhoty? Ať si užijí svých 15 minut slávy v trenclích. Anebo možná naostro, šetří-li řádně přírodu a nekupují-li zbytečné kusy oblečení. Pro svoje vlastní dobro se ale modleme, aby zase takoví ekologčtí fandové nebyli. To by teprve byla fejsáčová podívaná.

Lidi, nenechte se vyprovokovat a smějte se jim, pokud můžete. To je totiž nejvíc ze všeho rozčiluje. Tohle vám garantuju na 100%, já totiž tyhlety ekologické hrdiny, bohužel, znám osobně. Když budete zuřit a chovat se násilně, pomáháte jim. Pomáháte nepříteli. To chcete? Já ne.

 

P. S.: Rebelové, máte to nějaké pomíchané, ale ráda vás poučím, chápu, že ne každý je tak chytrý jako já. V žádné klimatické nouzi nejsme, jinak by přece nebylo možno plýtvat tunami a tunami a tunami naprosto zbytečných respirátorů a dalších plastových pandemickcých krámů. Tento názor opakovaně potvrdil Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud, když odmítly chránit lidi a klima před covidí plastovou zkázou.