Stačí vydržet dostatečně dlouho čekat, oni to pak odpustí

Blogosféra

Jana Tatýrková

Dotazovala jsem se jednoho dluhového poradce na Milostivé léto. Zajímalo mě, jakou s touto akcí mají u nich zkušenost a co říká na plánované opakování.

Místo toho mi vyprávěl čerstvou příhodu, která byla moc už i na něj. Milostivé léto, pro ty, co je tato informace zcela minula, byla tříměsíční akce, která se neměla jen tak výhledově opakovat. U exekucí vůči státu a státním institucím stačilo uhradit jistinu dluhu, paušální platbu 908 Kč exekutorovi a byly odpuštěny veškeré úroky z prodlení, penále, náklady vymáhání, prostě celé navýšení dluhu. Tato akce trvala do 28. ledna. Dobrá myšlenka pro výjimečnou akci, kdyby byla dobře připravená. Dávala šanci mnoha lidem vypořádat se se svými dluhy.

Den před koncem lhůty se tomuto poradci ozvala zájemkyně. Vysvětlil jí, že akce už končí, a když ani netuší, kde má jaké dluhy, nemá k tomu žádné podklady, není již šance to zprocesovat. Na otázku, nač paní čekala, odpověděla, že přece to léto budou prodlužovat, protože to říkali v televizi. Negativní odpověď ji tím pádem nijak nerozhodila. Počká si přece na to pokračování, nebo zažádá o oddlužení, ale až bude zkrácené jen na tři roky. Nyní těch pět let je moc dlouhých.

V oddlužení má dotyčný usilovat o co možná nejvyšší úhradu věřitelům. Jenže milá paní, ani její partner, ač jsou práceschopní, tak nepracují. Jsou vedeni na úřadu práce, kde dostávají příspěvek na bydlení. Kdyby pracovali, tak by o tento příspěvek přišli, což se jim vůbec nelíbí! Paní to má promyšlené. Až bude žádat o to tříleté oddlužení, minimální částku, aby splnila podmínku oddlužení, bude "jakože" přispívat její matka. Radost slyšet, jak se dá žít na úkor věřitelů a daňových poplatníků.

Velký podíl na této situaci mají politici, kteří ještě než skončí jedna odpouštěcí akce, už v médiích avizují další. Bez vyhodnocení, bez analýzy. A lidé už s tím počítají. Co je v televizi, to je svaté. Vše je jasné a jen je potřeba si na to dostatečně dlouho počkat. Podobné je to s návrhy na zkrácení oddlužení u fyzických osob na tři roky. Ano, absolvovat pět let s nezabavitelným minimem není nic snadného. Ale mělo by to být snadné? Představte si, že někdo dluží vám a nevíte, jestli v oddlužení vrátí 1 %, 5 %, 10 %, 20 %, a kolik mu vlastně budete muset odpustit.

Určitě by do budoucna bylo vhodné ocenit aktivitu oddlužujících se. Tedy když někdo z nich více pracuje a víc si vydělá, aby na tom navýšení měl nějaký podíl. Byla by to dobrá motivace a současně i věřitelům by to v konečném součtu mohlo přinést víc.

Teď ještě paní z našeho příběhu musí přihlásit nové dodavatele plynu a elektriky. Tady také nespěchá a zase čeká, až jí to vláda zaplatí. Přece ji v tom politik, kterého volila, nenechá!