Tak vy si myslíte, že máte nějaká práva?

Blogosféra

Richard Nádvorník

Překlad proslovu George Carlina z pořadu It’s bad for ya, HBO, 2008 (kráceno a devulgarizováno).

Všichni v této zemi pořád pobíhají a breptají o svých právech. Já mám právo. Nemáš žádné právo. Máme právo. Oni nemají žádné právo.

Lidi, nerad vám kazím zábavu, ale nic takového jako práva neexistuje. Jsou imaginární. Vymysleli jsme si je. Práva jsou myšlenka. Je to roztomilý nápad, ale to je tak vše. Roztomilé a fiktivní.

Pokud si myslíte, že máte práva, zeptám se vás na toto: odkud pocházejí? Lidé říkají: „No, pocházejí od Boha. Jsou to práva daná Bohem." Sakra, je to tady znovu. Je to tady zase. Boží výmluva. Poslední útočiště člověka bez odpovědi a argumentu: „Přišly od Boha.“

Cokoliv, co nedokážeme popsat, musí pocházet od Boha. Osobně, lidi, věřím, že kdyby vaše práva pocházela od Boha, dal by vám právo na nějaké jídlo každý den a dal by vám právo na střechu nad hlavou. Bůh by na vás dával pozor.

Ale řekněme, že je to pravda. Řekněme, že Bůh nám dal tato práva. Proč by nám dával určitý počet práv? Listina práv v této zemi má deset ustanovení, dobře? Deset práv. A zdá se, že Bůh zrovna ten týden odváděl dost mizernou práci, protože jsme museli dodatečně 17krát Listinu práv upravit. Bůh zapomněl na pár věcí, jako je třeba otroctví. Jen mu to tak vypadlo z hlavy.

Ale řekněme, že Bůh nám dal původních deset. Britům dal 13. Britská listina práv má 13 ustanovení. Němci mají 29. Belgičané 25. Švédové jen 6. A někteří lidé ve světě nemají vůbec žádná práva. Co je to za bohem danou dohodu? Vůbec žádná práva? Proč by Bůh dával různým lidem v různých zemích různé počty různých práv? Nudil se? Dělal si srandu? Neuměl počítat? Zjistíme konečně po tak dlouhé době, že Bůh propadá v matematice?

Mně to moc nepřijde jako božské plánování. Zní to spíše jako lidské plánování. Zní to spíše, jako by se jedna skupina snažila ovládat jinou skupinu. Jinými slovy jako obvykle.

Pokud si pořád myslíte, že máte práva, mám pro vás jeden úkol. Až budete příště u počítače, přejděte na Wikipedii a zadejte Japonští Američané 1942 a dozvíte se vše o svých drahých zatracených právech.

V roce 1942 bylo 110 000 japonsko-amerických občanů, slušných občanů dodržujících zákony, uvrženo do internačních táborů jen proto, že se jejich rodiče narodili ve špatné zemi. To je vše, co udělali špatně. Neměli žádné právo na právníka, žádné právo na spravedlivý proces, žádné právo na porotu, žádné právo na řádný proces jakéhokoli druhu. Měli jediné právo – tady tudy, do internačních táborů. Právě když tito američtí občané potřebovali svá práva nejvíce, jejich vláda jim je vzala a práva nejsou práva, pokud vám je někdo může vzít. Jsou to privilegia. To je vše, co jsme kdy v této zemi měli, je to seznam několika dočasných privilegií. A pokud čtete zprávy, klidně i špatně, víte, že každým rokem je seznam kratší a kratší a kratší.

Dříve nebo později si lidé v této zemi uvědomí, že vláda se o ně nezajímá. Vláda se nestará o vás, vaše děti, vaše práva, vaše blaho nebo vaši bezpečnost. To ji prostě nezajímá. Zajímá se o svou vlastní moc. To je jediná věc, která ji zajímá, udržovat a rozšiřovat svou moc, kdekoliv je to možné.

George Denis Patrick Carlin (1937 – 2008) byl americký stand-up komik, glosátor, satirik a spisovatel.

Odkaz na originální verzi textu. Odkaz na původní video.